Monday, December 15, 2008

Tanda-tanda bila nak mati

Aku cuma nak share apa yg aku baca supaya kita sama-sama mendapat kebaikan dan pengajaran. Aku dapat article ni kira-kira 2 minggu yg lalu. Kan aku penah cerita yg aku batuk tak henti-henti sampai terken****2. So bila aku gi jumpa dokter dan dia check rekod aku, terus satu jab masuk kat peha kanan..ubat yg di beri yg terbagus kononnya la..Aku perasan, esoknya tangan kiri ku menggigil tanpa sebab. Bila bagitahu hubby, "kurang vitamin la tuu.."
Cehh..tembam mcm ni kurang vitamin? Kat opis, bila aku cerita pasal tangan aku yang terketar-ketar nih..terus terkeluar kisah tanda-tanda bila nak mati nih.. Sesungguhnya aku memang takut mati..anak-anak ku kecik lagi weh, amalan pun tak sebanyak mana. Namun syukur alhamdulillah, hanya sebelah tangan jer yg bergetar..maknanya aku belum la nak mati lagi...


Tanda-tanda nak mati :

100 hari


Seluruh badan rasa bergetar

60 hari


Pusat rasa bergerak-gerak

40 hari


Daun dengan nama orang yang akan mati di Arash akan jatuh dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut tersebut dan akan sering kelihatan seperti sedang runsing.7 hari

mangidam makanan5 hari

anak lidah bergerak-gerak3 hari

Bahagian tengah dahi bergerak-gerak2 hari

Seluruh dahi rasa bergerak-gerak1 hari

Terasa bahagian ubun bergerak-gerak di antara waktu Subuh dan AsarSaat akhir

Terasa Sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang Solbi ( di bahagian belakang badan)
Bila Malaikat mencabut nyawa

Baginda rasulullah S.A.W bersabda :

" Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut.."


" Setelah itu datang pula sekumpulan malaukat yang lain masuk dan menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar."


" Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar."


" Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai kekerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu."Sambung Rasulullah S.A.w lagi....

" kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibril A.S akan menebarkan sayapnya yang di sebelah kanan sehinnga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada di sekelilingnya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibril A.S."" Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibril A.S akan menebarkan sayap di sebelah kiri. Maka orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di neraka dan dalam masaa itu orang itu tidak lagi melihat orang di sekelilingnya. Ini adalah kerana terlalu takutnya dia apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya."
Wallahua'lam bissawab.
notes : kiranya tangan yg menggigil itu kesan dari tindakbalas suntikan dan pil athma yg aku makan.. batuk? Dah baik sikit cuma aku kena jaga makan dan tak boleh sejuk atau penat sangat..umur dah banyaakk..gitu ler..


1 comment:

Ungku Nor said...

alamaakkk..akak baru mengidam nak makan carl jr..huuuu..

Ia datang tidak cepat dan tidakkan lewat walau sesaat.